Sagts om boken Min vän Smärtan

Jag är så oerhört glad och tacksam över alla kommentarer om boken

 - ros likväl som konstruktiv kritik.

Här är några av kommentarerna.

 

Min vän Smärtans testläsare.

"Först till en början när jag såg innehållsförteckningen kändes det som om jag undrade om jag skulle kunna läsa den. Men när jag började blev jag väldigt tagen av det levande sätt som orden skrevs jag kände dem och de berörde! Mycket känner jag igen i mig själv för jag förstår smärtan och även en del saker som författaren gått igenom. Men kanske med mer insikt och förståelse över både mig själv och författarens. Jag kan inte säga att jag saknade något då det ändå skrevs mycket bra relaterat till varandra och med bra ord så att jag förstod. 

Boken har varit väldigt hjälpsam för att jag ser med nya ögon på både mig själv och andra mer förståelse. Jag tror inte att jag saknade något och tankens kraft är väldigt viktig i det mesta de säger ju - Tron kan försätta berg :)"

Hur var det för dig att läsa boken?

"Jag ville inte sluta läsa den boken är så gripande och omfattade så även om jag inte ville så blev jag tvungen att ta pauser och reflektera. Detta ser jag som något mycket bra och genomgående i hela boken både del 1 och 2. Boken har en mycket tydlig och struktur som gör att den är ”enkel” att följa den ger ett bra flöde. Jag tycker det är jättebra att hon i inledningen tydliggör hur hon läst och läst böcker inom ämnet innan hon möter mannen i soffan och även efter mötet läser nya andra böcker del 2. Jag är ofantligt berörd av boken dels som helhet men även den mycket utlämnande första delen som är så privat. Del 2 är helt underbar tycker jag då den samlat ihop så många olika ”metoder, modeller, former” för att hitta sin egen ”modell” mot en bättre livskvalité. 

Jag kommer läsa boken fler gånger och är mycket lycklig åt del 2 där jag själv hittat och kommer hitta fler inspirationskällor i min egen väg med ett liv i kronisk smärta. Boken är lättläst och tydlig mellan de olika ”tankarna” och dagboken som är återkommande i del 1. Del 2 kom nästan som en chock även om jag visste att det skulle bli en fakta del så fick det bli en paus för beröringspunkterna är så olika mellan dessa två böcker i en men jag tycker mycket bra om det upplägget. Därför väldigt viktigt tror jag att läsaren är medveten om det just som det står i inledingen."


Vad har det gett dig att läsa boken?

"Det har givit mig styrkan att vilja försöka se att det finns vägar som ännu inte är helt utforskade i min egen resa mot en bättre livskvalité. Jag har fått komma in i en annan människans inresta tankar som berört mig massor. Dels utifrån att jag i min profession mött liknade barn men jag har fått väldigt mycket positiv energi och sett att jag är på rätt väg det är glädjen som är livet men det kan vara på väldigt många olika sätt. Jag har fått många inspirationer av del 2 som jag kommer läsa många gånger . Jag tycker att det är en boken som både har en del av personlig berättelse oh en ”handbok” med många olika möjligheter och där jag tror många kommer kunna finna sin väg mot ett ”bättre” liv."


Vilka insikter tar du med dig?

"Alla människor bär på unika historier som vi alla skulle behöva ta del av för att må bättre."


Var det något i boken som du koppla ditt eget liv?

"Hur mycket som helst och detta har även gjort att jag vissa stunder fått tagit pauser i läsandet men hela tiden velat tillbaka till boken för att se vad mer den kommer att ge mig och mitt liv. Jag har redan genom bokens läsning fått inspiration och nya hjälpmedel men när jag läser den igen och egen kommer det vara ännu fler nya insikter som kommer komma till mig. EVIGT TACKSAM FÖR ATT JAG FÅTT LÄSA DEN JUST NU." 


Var det något du uppfattade som stötande, otydligt eller förvirrande?

"Nej jag tycker att den är tydlig och bra att ha citat i början som visar på alla böcker som finns där även om det en akademisk forskning utan att den bygger på mycket redan grundand forskning del 2 tänker jag på då."


Var det något som varit hjälpsamt, inspirerande eller supportande?

"Från båda böckerna men för min del mest från del 2 ofantligt bra sammanfattning av så många metoder modeller som jag själv står mycket nära, men får i alla fall ny inspiration hela tiden TOPPEN!!"


Var det något du saknar, vill ha annorlunda eller mer av?

"Nej saknar inget längtar efter att läsa den igen och då som en tryckt bok så jag kan göra alla mina anteckningar och tankar i kanten av boken så som jag alltid gör när jag läser en bok. Eftersom jag i huvudsak bara läser fakta böcker och självbiografi så är detta en bok som passar mig bättre än bäst. Dessutom lever jag med en smärta värre än jag kan med ord förklara."

 

STORT TACK SER FRAM EMOT BOKSLÄPP TOPPEN VÄRME GENOM HELA BOKEN!

 ............................................................................................................................................

"För mig var det känslor av blandad karaktär att läsa boken. I vissa stunder lyckades den verkligen fånga mig och få mig delaktig och i andra stunder avskärmade den mig. Närheten hittade jag i de avsnitt som var av "upplevelse" karaktär mer än dialog. När det fanns beskrivningar av omgivning, eller uppläsning av vissa "blogginlägg" som var mer "verklighetstrogna" i sin text och som fångade med sin närhet. Alla ord kunde då och då avskärma mig och jag fann att jag plötsligt kunde börja fundera på något helt annat och fick anstränga mig att komma tillbaka till boken. En mer mental upplevelse än känslomässig.

Upplägget att prata med olika arketyper är spännande och blir väldigt tydligt och klart. Jag kan tänka mig att många som läser skulle kunna få många Aha-upplevelser av detta. Samtidigt blir all text väldigt kompakt och ibland känns det som att jag bara väntar på att det ska hända något. Att hänga med i boken var egentligen inga problem men det krävs att man hela tiden är närvarande när man läser då texten hoppar från möte med ex smärta och samtalet där, till minnen eller brev, till "vardagen". Inspirerande att läsa en annan persons upplevelse och väg i livet. Och upplevelserna som leder till dialoger är lätt att koppla till det egna livet vilket känns gott.

En aning förvånad blev jag då jag kom till andra delen av boken som plötsligt var väldigt faktaspäckad. Kanske hade jag missat någon inledande text som berättade detta? Det kändes lite som två olika böcker även om jag ser sammanhanget och vikten av att lägga in det. Förvirrande kan det vara med så många olika aspekter av vad man kan göra, lite som att hela livets erfarenheter av olika terapier eller insikter presenteras i samma mening.

Jag tycker mycket om språket, enkelt och väldigt rakt på sak. Personligt och jag blir nyfiken på personen bakom texten. Om jag ska ge ett enda ord för boken.....uppslagsbok. Överraskande eftersom titeln inte förbereder mig på det.

En bok jag skulle köpa om jag från början hade den informationen."

*** 

 

Via mejl, Bokus och Facebook

 

Peter Andersson, överläkare samt specialist i rehabiliteringsmedicin och allmänmedicin.

"Hej Gunnel!
Jag har läst första delen av din bok, den självbiografiska. Som läkare, som arbetat i många år med multimodal smärtrehabilitering är boken intressant. Jag upplever den som ett personligt och originellt försök att se smärtan ur andra perspektiv än "bara ett onödigt ont", som till varje pris måste fördrivas. Många smärtpatienter har egen erfarenhet av att smärtan hänger mer eller mindre samman med erfarenheter och upplevelser i deras liv. De har också erfarenhet att olika komplementära tekniker som kroppsscanning, visualisering, meditation, mindfulness och liknande behandlingar kan hjälpa till att lindra och/eller förändra smärtan. Ibland t.o.m. förvandla smärtupplevelsen till andra känslor. Jag ser din första del av boken som ett omfattande försök till visualisering av smärtan, och andra närliggande känslor i ditt eget liv. Du ger dessa starka känsloupplevelser en väsenskaraktär och skapar ett persongalleri som gör att jag som läsare på ett starkare sätt kan förbinda mig känslomässigt med smärtan som fenomen. Boken hjälper därmed till att närma sig möjligheten att smärtan kan ha menings- och betydelsefulla uppgifter i en människas liv och utveckling, även om det ofta är svårt att uppleva detta när man står mitt inne i en smärtproblematik. Särskilt om den är akut och nypåkommen. Men just för långvarig smärta, som inte signaliserar akut kroppsskada eller svår vävnadsskadande sjukdom upplever jag boken som ett originellt sätt att komma i en mera positiv dialog med vad smärtan är, kan vara och kan betyda i en människas liv."

 

***

Tigist Eriksson - via Facebook

"Kom hem till mamma i förrgår och såg att hon lagt upp din bok för läsning och jag är så tacksam för att hon har den. Dina erfarenheter ger mamma vägledning och bekräftelse såsom ingen annan har kunnat göra tidigare. Tack fina för att du finns. - Du ska veta att min mamma är i den starkaste övertygelsen att hon själv har svar på det mesta. Säkert därför det tagit år innan hon öppnat boken. Bättre sent än aldrig och eftersom hon refererar till den ofta, har hon definitivt blivit stärkt, inspirerad och hjälpt. Så tacksam är jag, du anar inte hur mycket."

 

*** 

Sara Rabenius - via Facebook

" Hej! Jag vill bara säga till dig att sin bok är så inspirerande och alla borde läsa den! Det är den bästa, mest fantastiska, finaste bok jag läst. Jag har fibromyalgi och går varje vecka på AAA kliniken, och det var där jag såg den första gången. Jag kände direkt att det var precis vad jag behövde läsa. Jag vill tacka dig för att din bok förändrat mitt tänkesätt och liv. TACK. 
Mvh en inspirerad läsare"

***

 

"En bok av det annorlunda slaget. En delvis självbiografisk bok där Gunnel Saric som är författare, har valt att ge smärtan en fysisk kropp. En man vid namn Smärtan som hon pratar med, lyssnar på och som visar henne vägen till ett tillfrisknande. Gunnel har bland annat fibromyalgi och ville inte ta till sig läkarnas uttalande om att detta var kroniskt. Hon bestämde sig för att lära sig mer om sin egen smärta och boken är ett resultat av detta. Hon har inte bara nöjt sig med att skriva en självupplevd del i romanform utan har även valt att presentera teorier och tips om hur du själv kan arbeta med din egen smärta. Gunnels desperata fråga rakt ut i luften till sin egen smärta ”-Vad vill du mig egentligen?” fick hon svaret på när hon vaknade mitt i natten av en främmande röst som sa ”- Skriv boken om min vän smärtan.”

En bok att ta till sig och som ger dig självläkningstips när du valt att ta ansvar för ditt eget liv.” 

Malou Thorman, Ascala Magazin

*** 

 

BJT lektorsomdöme

"Gunnel Saric led i många år av svår smärta som inte lindrades av mediciner. För att finna andra vägar ur den började hon en "inre resa". Bokens första 186 sidor är i romanform där hon livligt umgås med främst Smärtan och även Sorgen, Kärleken och Eros som fysiska personer. Saric skriver om minnen av grova sexuella övergrepp som hon utsattes för i barndomen, och söker förklaringar till sitt lidande i påstådda tidigare liv. Andra delen beskriver metoder att förklara och behandla smärta, både officiellt accepterade och alternativa som örtmedicin, homeopati, energimedicin och mentala övningar för stresshantering. Boken vänder sig till läsare som lider av smärta. Metoderna beskrivs bara kort, och det är svårt att få överblick. Läsaren får känna sig fram mellan de många olika vägar till lindring som föreslås. Referenser ges dock till vidare information. Boken kanske kan ge somliga läsare impulser att finna sin egen väg till läkning."

Nils-Olof Jacobson.

***

 

Bokia:

Frida 2013-06-17
Fångades direkt; dels av det målande språket dels av den alltmer uppbyggda spänningen. Naket, modig självutlämnande med många logiska, vackra, nya och samtidigt enkla slutledningar. En bok som inspirerar, som väcker tankar. Jag vill läsa mer från författaren.".

 

Gun Nordahl Grattis Gunnel! Instämmer helt i Fridas recension så långt jag hittills hunnit att läsa din bok. Kram!

***

 Kajsa 2013-06-06

"Mycket intressant och väl skrivet. Modigt - ett öppet sinne en förutsättning och kanske tron på att mångfald berikar och en förmåga att vaska guldkorn. Läser gärna fortsättningen."

 ***

Bokus

En handbok för dig med värk i kroppen

jennyjacobsson.blogg.se, 25 september 2014

En mycket läsvärd och bok om smärta. Här finner du handfasta tips om hur du kan leva med smärta, hur du kan minska smärtan genom att tänka annorlunda och genom att äta rätt kost.
Jag ser boken som en läromästare, en bok jag kommer återvända till många gånger.
Har du värk i kroppen? Läs den!

***

Åsa Helena Forsman

Läst de första två kapitlen och det är totalidentifikation för mig - den går rätt in. Längtar efter att fortsätta läsa. Sa till min käresta att det är som att läsa min bok, skriven av en annan. Tack ♥ Din bok går rätt in. I mig. Så mycket igenkänning kring dina tankar om kärlek, smärta, mening, syfte, sanning, kamp osv. Wow. Tack ♥

 

Åsa Helena Forsman

Nu ska jag utmana min opponent som du Gunnel skriver om och ge mig ut i spöregnet upp till gymmet tillsammans med min vän Smärtan och träna  Din bok är perfekt för mig nu och Smärtans ord är ord som finns i mig, som en blueprint, läser lite varje dag för att suga ut det guttaste ur den och reflektera ordentligt (ja, jag har också lite för bråttom och är snabb i tanken och vill gör allt på en gång). Tack 

 ***

Monica Engström:

Gunnels bok är en mycket berörande bok som dels tar upp hennes egen berättelse och del två är en mycket intressant del som tar upp en mängd olika metoder att ta hand om sin smärta. Alla har olika former av smärta om reagerar på olika sätt av samma metod för att lätta på sin smärta. Den ofantliga mångfald av olika "metoder" gör boken unik och gripande då Gunnel reflekterar till sin egen erfarenhet av sitt liv med smärtan. 

Boken är unik och mycket bra. Jag har läst den många gånger och du är mycket duktig på att berätta/tala. Tänk, det är dina egna ord din upplevelse du kommer stråla under föreläsningen! Tips på delar kommer tors/fre! Kram

***

 

Bloggat om boken 

Ulrika Gabriel

Jag kan inte förstå. Inte till fullo, hur det är att leva med ständig smärta. Jag har hittills varit lyckligt förskonad och enbart under kortare perioder och av tillfällig karaktär fått känna på hur det är att ha ont - riktigt ont.
I mitt jobb som coach och även som medmänniska träffar jag så klart människor som lever med smärta, periodvis eller ständigt närvarande. Just därför var jag väldigt nyfiken på Gunnel Saric's bok Min vän SMÄRTAN.

Gunnel har levt med smärta i många år: migrän, ischias, fibromyalgi, artrit och ulcerös colit. Hon har försökt att döva den med mediciner och även genom att "fly" på olika sätt.
Genom att "vända" sitt tankesätt och istället för att se den ständiga följeslagaren smärtan som sin fiende och istället se honom som en lärorik vän, vändes hennes situation. Gunnel bestämde sig därmed för att dela med sig av sina erfarenheter i boken Min vän SMÄRTAN.

Boken är delad i två delar. I den första delen får vi följa Gunnel och hur hon blir bekant med Smärtan (en personifierad gestalt) och genom de samtal de för också lär känna sig själv. Hon ser och förstår att smärtan finns där av en anledning och hon lär i och med det känna sig själv mycket bättre. Allt hon har varit med om i livet har satt sina spår, i både kropp och själ.
Den andra delen av boken består av massor med bra fakta och tips på hur du som lider av smärta kan göra för att förbättra din situation. Gunnel är själv utbildad till Dipl. taktipro taktilmassör samt Dipl. hälsocoach med verktyg som NLP, mental kinesiologi, reiki, koppning - och intuition. Hon har också läst beteendevetenskap på Stockholms universitet. Dessutom har alla hennes år av egen efterforskning och erfarenhet gett henne massor med kunskap.

Det här är DEFINITIVT en bok jag kommer att rekommendera till alla personer jag kommer i kontakt med som lider av smärta av olika slag. Det är en bok som ger insikter på alla plan och dessutom massor med praktiska tips. Jag är övertygad om att många kommer att skicka många tacksamma tankar till Gunnel Saric framöver.”