Ört - och Kryddte´

 

 

När jag själv plockar och torkar växter till te, oljor och tinkturer vet jag kanske bättre vad jag får i mig än om jag köper i affär. Dessutom tycker jag det är roligt. Tänk på att inte plocka nära vägar – eller gödselstackar om det gäller nässlor.  Det finns några enkla regler för när man bör skörda. Enligt gamla tiders skördekalender plockas rötter på hösten, gröna blad som unga - oftast försommar, (björkblad t.ex. plockas helst före midsommar och före kl 10 på dagen). Vintergröna blad (barr) har mest C-vitamin på vintern, men gran- och tallskott plockas på våren. Bär och frukter bör vara riktigt mogna för bästa näringsinnehåll. Nötter och frön plockas när skalet bildats och innerbark på våren när tjälen släppt.

Växterna ska sedan torkas. Om du gör det i ugn bör du inte ha mer än 40 grader för att inte vitaminer ska förstöras. Beroende på växt tar det 3 - 8 timmar. Viktigt att växten är helt torr för att undvika mögel. Häll sedan på ren glasburk.

 

Att tänka på

Rötter, fröer och bark bör kokas upp och sjuda, medan torkade och färska blad bara bör dra i hett vatten. 

Grunden i ”mina” teér - förebyggande.

Koka upp ca 10 g Pau d´Arcobark, 5 g gurkmeja, 10 g färsk ingefära, tre korn kryddnejlika, en nypa spiskummin, ett lagerblad, ½ kanelstång, ev. 5 g lakritsrot i ca 7 dl vatten, låt sjuda i 10 minuter. Det som blir över häller jag i termos som jag dricker under dagen. Går även att dricka kallt.

 

Dagligen

Morgonte: utrensande.

Brännässlor, stevia, ev. maskros och/eller persilja, 1 cm skiva citron får dra i 10 minuter (medan jag kokar grunden ovan)

Kvällste: lugnande.

Koka upp ½ -1 kanelstång, några skivor ingefära, 1 tsk fänkålsfrö och kardemumma. Låter sjuda 10 minuter. Samtidigt får kamomill och humlekottar dra i hett vatten. Ha ev. i lite hallonblad som är lugnande.

 

Vid behov

Förkylning och hosta: Koka, tillsammans med grunden, hackad vitlök, anis, fänkålsfrö, ev. torkade nypon. Häll på slutet i oregano, salvia och timjan och låt dra ca 10 minuter. Fläder, lindblomma, rooibus och älggräs är också bra. Speciellt bra mot hosta: Anis, hibiskus, kummin, lakritsrot, timjan. Eller ½ tsk bikarbonat i 2 dl vatten, drickes tre gånger dagligen tills hostan lindrats.

Koksaltslösning; ½ - 1½ tsk koksalt till ½ l ljummet vatten. Gurgla, skölj näsan med speciell yoga-näskanna. Saltet tar död på de flesta bakterier och virus. Liksom kolloidalt silver.

Feber: Pau D’Arco, ingefära, fläder. Koriander och salvia får dra 10 -15 min.

Svettdrivande vid förkylning: Lindblommor,

Magknip, kolik: Kummin, kryddnejlika, ingefära, kamomill, pepparmynta, anis, fänkålsfrö, mynta, rooibus, rosmarin, salvia, dill, timjan, lind.

Illamående: Kryddnejlika, ingefära, kanel, kummin, kardemumma, fänkålsfrö, pepparmynta.

Diarré: Kanel, hallonblad, björnbärsblad, hasselblad.

Dålig matsmältning: Oregano, spiskummin,fänkålsfrö, kanel, humle, rosmarin, kardemumma.

Milt laxerande: Hibiskus, lakritsrot, fläderblom

Huvudvärk, smärta allmänt: Chilepeppar, ingefära, rosmarin, koriander (artrit), spiskummin (migrän), älggräs, humle (spänningshuvudvärk), fläderblom

Urindrivande, utrensande: Björkblad, nässla, åkerfräken (stärker även hud, hår och slemhinnor) dill, kronärtskocka, ljung, fläder

Leverstärkande: Kronärtskocka,

Lugnande, muskelavslappnande: Humle, citronmeliss (förbättrar även minne och koncentrationsförmåga), johannesört, hallonblad, kamomill, ingefära, lavendel, lindblommor

Sömngivande: Humle, kamomill, passionsblomma (förlänger även sömnen)

Mot depression: Rosmarin, hallonblad

Antiseptisk: Timjan, kanel