Läkande salva

Tror jag varit häxa eller läkekvinna i tidigare liv för jag finner sådan naturlig glädje i att hitta läkande användning av våra växter .  : )

 

Förra året gjorde jag en egen salva som fungerade utmärkt på ett eksemliknande utslag, stort som en femkrona, jag haft flera månader på skenbenet. Dag ett försvann klådan, dag två minskade rodnaden betydligt, dag tre helt läkt (bara en svag ljusrosa färg) och dag fyra synts ingenting. Jag smorde in området två gånger dagligen. Resten sparade jag i kylskåpet.

Salvan visade sig sedan också fungera mycket bra mot insektsbett och sveda från brännässlor - till mina barnbarns stora glädje. Nu använder jag den på all typ av hudirritation, även mot blåsor i munnen troligen orsakad av streptokocker. Då behandlade jag mig även med kolloidalt silver. Vid svårläkta sår kan det vara värt att även ha lite kolloidalt silver i salvan.

 

Receptet nedan slängde jag ihop mest på känn, men jag tror proportionerna var ungefär dessa:

 

  • 2 matskedar kokosfett/olja (ekologiskt så klart, inte att förväxla med det härdade kokosfettet – som INTE är hälsosamt). Kokosolja lär motverka infektioner, svamp, virus och parasiter
  • 1 dryg tesked gurkmeja (inflammationshämmande, sägs vara mer effektivt än kortison)
  • 1 dryg tesked kanel (antiseptiskt, svampdödande och blodstillande)
  • 1 halv tesked honung (antiseptiskt). 

 

För att göra det enklare att blanda ihop allt smälte jag först kokosfettet i vattenbad och efter att jag rört ihop allt hällde jag över i en ren glasburk.

 

Tänk på att gurkmejan färgar av sig (något jag själv glömde, fick en gul fläck på lakanet). Mitt tips är att sätta en kompress över tills det har torkat in ordentligt.