Jordning

 

Ett helt nytt spännande område inom hälsa överhuvudtaget är jordning av vår kropp.

Jag har alltid älskat att gå barfota; i mjukt gräs, på sidenlen klipphäll, i varm eller våt sand och efter att ha läst boken ”Att vara jordad – den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid” (C Ober, S.T Sinatra, M Zucker) förstår jag bättre varför det får mig att må så bra. Varför det ger mig sådan energi och glädje. Intuitivt har jag vetat att jag hör ihop med jorden på ett subtilt sätt, nu har jag fått en vetenskaplig förklaring på hur.

Jorden som vi människor utvecklats i samspel med under miljoner år är en del av mig – och jag en del av den. Jorden som, när vi är i fysisk kontakt med den, balanserar vår kropp, vår elektriska energikropp. Jorden, vars ytlager är negativt laddad med fria elektroner. Elektroner som, när vi är i kontakt med jorden, fyller på och balanserar vårt överskott av positivt laddade fria radikaler, vilket hindrar inflammationer att bli kroniska.

En inflammation är kroppens sätt att läka skadad vävnad. Där har fria radikaler en funktion att fylla. Dessa positivt laddade molekyler söker efter negativt laddade elektroner för att bli stabila. Normalt sett får de det genom att skala av elektroner från sjukdomsframkallande organismer och skadad vävnad, vilket dödar bakterier och bryter ner skadade celler som sedan avlägsnas från kroppen. Kronisk inflammation uppstår när kroppen misslyckats att trappa ner denna process, de fria radikalerna fortsätter att söka elektroner, men nu i den omgivande friska vävnaden. Jordning dvs. tillförsel av elektroner sägs stoppa denna process. Jag ser framför mig hur ett slagfält av små terroriserande radikaler bli övermannade av jordens oändliga resurs av elektroner.

Idag anser man att kronisk inflammation kan vara grundorsak till många av våra allvarligare sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 1 och 2, fibromyalgi, cancer, astma, artrit, MS, psoriasis, allergier, alzheimers, njursvikt, crohn, ulcerös colit och hypotyreos.

Vilken fantastisk allierad vår jord är om den kan förhindra att dessa sjukdomar uppkommer bara genom att inte tillåta en inflammation bli kronisk. För visst är vår kropp designad för att samspela med vår moder jord?